zelfreflectie

Zon, zee, strand… en zelfreflectie

“Hoe was je vakantie?” is waarschijnlijk de meest gestelde vraag eind augustus op de werkvloer. Waar de één deze zomer geniet van een sportieve wandelvakantie door de Pyreneeën, is de ander liever te vinden in een luxe hotel in Portugal. Waar je ook heen gaat, het doel is vaak voor iedereen hetzelfde: tijd voor jezelf vrijmaken en ontspannen. Niets mis mee uiteraard, maar valt er misschien nog meer uit een vakantie te halen?

Tijdens een vakantie 2 jaar geleden in januari besloot ik alles wat met mijn werk te maken had even twee weken in de wilgen te hangen. Ik was moe van 6 maanden trainen, had een flinke winterdip te pakken en wilde even niet bewust bezig zijn met werk. Ik verbood mijn vriend de woorden ‘training’, ‘feedback’ en ‘gesprekstechnieken’ te gebruiken en genoot intens dat onze grootste zorg van de dag was: ‘wat gaan we vandaag weer eten?’. Toen ik na 5 dagen volledig tot rust was gekomen, gebeurde bij mij ineens het tegenoverstelde: ik werd onrustig. Ik wilde nadenken over waar ik nu stond. Ik wilde leren van de afgelopen 6 maanden. Ik wilde niet mijn kop in het zand steken, maar juist erboven uit komen, naar mezelf kijken en … verbeteren. En dus ging ik reflecteren.

Zelfreflectie, een mooi en veel gebruikt woord in trainingsland. Maar wat is het nou eigenlijk? Zelfreflectie is jezelf een spiegel voorhouden. Het terugdenken en overzien, nadenken over jezelf en je gedrag. Het doel van het reflecteren is het vergroten van inzicht in jezelf, het verbeteren van de kwaliteit van je werk, en het verbeteren van je gedrag. Reflecteren kan je op elk moment doen, maar het helpt mij dit te doen als ik er letterlijk even uit ben. Belangrijk tijdens het reflecteren is dat je kritisch bent naar jezelf. En dat is niet altijd even makkelijk. Om je een handje te helpen hebben wij zelfreflectie voorbeeldvragen voor je in een document gezet die je gemakkelijk mee kan nemen tijdens uw vakantie.

Zelfreflectie is voor mij de ideale manier om tot de eigenlijke winst van de vakantie te komen: ontwikkeling van mezelf. Het is voor mij de sleutel om helemaal opgeladen en gemotiveerd weer aan het werk te gaan. En hoe zit dat voor jou? Dat antwoord krijg ik vast als ik jou eind augustus vraag: ‘hoe was je vakantie’?

Wilt u ook oefenen met zelfreflectie? Download dan zelfreflectie voorbeeldvragen en stop het in uw koffer!

 

Tags

Leave Yours +

No Comments

Comments are closed.

  • Comments are Closed